Chirurgie Plastica Estetică Iaşi | Augmentare mamară
348585
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348585,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Augmentare mamară

Chirurgie Plastică & Estetică - Prof. dr. Teodor Stamate

Augmentare mamară

Mărirea sânilor, cunoscută şi ca mamoplastia de augmentare, se adresează femeilor care consideră că sânii lor sunt prea mici sau doresc să corecteze scăderea în volum a sânilor după alaptare sau după o pierdere semnificativă în greutate. Cu ajutorul protezelor se mai poate rezolva o asimetrie mamară. În afara intervenţiei chirurgicale prin care se introduce un implant mamar, nu există nici o altă metodă care să crească evident mărimea şi consistenţa sânilor.

Operaţia de augmentare mamară urmăreşte obţinerea unor sâni mai mari sau restabilirea volumului acestora după pierderi în greutate sau după naştere. În majoritatea cazurilor mărirea sânilor se face prin utilizarea implanturilor/protezelor mamare. Începând cu anii ’60, milioane de femei au apelat la înfrumuseţarea corpului prin această procedură. Este astăzi cea mai frecventă operaţie efectuată în chirurgia estetică. Satisfacţia pacientelor este foarte mare şi creşte foarte mult încrederea în sine.

Opţiuni în alegerea implantului mamar

În timpul consultaţiei/ consultaţiilor preoperatorii, alegerea implantului se face împreună cu medicul dumneavoastră. Alegerea acestuia este foarte importantă şi se ţine cont atât de dorinţa pacientei cât şi de recomandările medicului. Se decide tipul implantului, volumul acestuia, localizarea lui şi pe unde se va introduce.

Tipuri de implanturi

Implanturi cu ser fiziologic

Au fost utilizate în exclusivitate din 1992 până în 2006 în Statele Unite. Din 2006 se folosesc şi în Statele Unite implanturile cu silicon. Pot fi comandate cu volume cuprinse intre 120 cc şi 850 cc şi cele mai multe se umplu cu ser fiziologic intraoperator.

Avantaje:

Sunt foarte sigure, in sensul că dacă se sparg, serul care se scurge este rapid absorbit de către corp, fară nici o reacţie adversă. În plus ruptura este detectată imediat prin scăderea dimensiunilor sânului.

Sunt mai ieftine decât implanturile de silicon şi se pot introduce printr-o incizie mai mică datorită faptului ca se umplu cu ser intraoperator.

Dezavantaje:

Prezintă un risc mai mare de contractură capsulară şi de asemenea prezintă un risc mai mare de falduri vizibile şi/ sau palpabile în special la pacientele slabe şi la cele la care implanturile sunt introduse subglandular.

Implanturile de silicon

Avantaje:

Oferă un aspect mai natural sânului întrucât gelul siliconic are o consistenţă mult asemănătoare sanului normal. Astfel, mai ales când sunt plasate subpectoral, aproape ca nu sunt detectabile ochiului amatorilor.

Din cauza vascozităţii mai mari a siliconului , au un risc mai mic de formare de falduri pe suprafaţa implantului, falduri care pot fi vizibile şi/sau palpabile.

Dezavantaje:

În caz de ruptură a implantului, aceasta poate rămâne nedetectată mult timp din cauza ca siliconul, având o consistenţă mare, nu se va scurge, ci va rămâne în buzunarul implantului, neproducând, de altfel nici un alt efect advers.

Necesită o incizie mai lungă decât cele cu ser întrucât sunt preumplute. De asemenea sunt mai scumpe decât cele saline.

Implanturi cu gel siliconic coeziv

Aceste implanturi prezintă o anvelopă siliconică formată din mai multe straturi care impiedică scurgerea gelului siliconic, spre deosebire de implanturile siliconice clasice. De asemenea, consistenţa gelului este mai înaltă, ceea ce face ca gelul să nu se disipeze în cazul ruperii implantului.

Avantaje:
– Au o consistentă mult apropiată de a sânului normal
– Risc foarte scăzut de formare a faldurilor, care reprezintă principala cauza a rupturii implantelor
– Sunt foarte sigure, în sensul că dacă se rupe siliconul, datorită consistenţei foarte crescute, nu va curge.
– Îşi menţin foarte bine forma în timp, sunt foarte stabile.
– Risc mai mic de contractură capsulară.

Dezavantaje:

Necesită o incizie mai mare pentru a le introduce din cauza consistenţei mari a gelului. Sunt mai scumpe decât celelalte tipuri de implanturi.

Forma implantului

Există două forme de implanturi: rotunde şi anatomice. Implantele rotunde aşezate pe o suprafaţă plană au forma de sferă aplatizată, având acelaşi volum în orice punct ales.

Implanturile anatomice au formă de pară sau de picătură, având volumul cel mai mare în partea înferioară a acestuia. Ele dau o formă mai naturală sânului. Avantajul implanturilor rotunde este că forma sânului nu se modifică dacă implantul se roteşte în interiorul buzunarului său. În schimb, implanturile anatomice prezintă riscul de rotaţie, caz in care este necesară o nouă intervenţie chirurgicală. Implanturile rotunde oferă posibilitatea unui decolteu mai plin, cele anatomice dau o formă mai naturală a sânului, mai plin în partea inferioară şi mai plat superior.

Textura suprafeţei implantului

Suprafaţa implantului poate fi netedă sau texturată. Implanturile netede prezintă o anvelopă mai subţire şi sunt mai moi la palpare, au un risc mai mic de ruptură şi un risc mai mic de falduri palpabile sau vizibile. Implanturile texturate au un risc mai mic de a dezvolta contractura capsulară şi de a se roti în interiorul buzunarului, întrucât ele aderă mai bine la peretele toracic. Din această cauză toate implanturile anatomice au suprafaţa texturată. Cele texturate sunt mai scumpe decât cele netede.

Marimea şi volumul implantului

Implanturile au volume foarte variate, de la foarte mici (125 cc) la foarte mari (1200 cc). Dimensiunile care se iau în consideraţie în alegerea implantului  sunt  baza, volumul şi proiecţia sa. Lăţimea bazei implantului este importantă întrucât un implant prea lat faţă de baza sânului face vizibile marginile lui, lateral şi medial. Volumul implantului va determina în mare parte mărimea cupei iar proiecţia acestuia determină cât de mult va proemina sânul anterior. Profilele existente sunt: jos, mediu şi înalt.

În alegerea implantului este foarte important ca pacienta să ţină cont de sfatul chirurgului întrucât numai acesta poate recomanda un implant care se potriveşte unui anume corp. În general, implanturile mai mici sunt supuse unui risc mai mic de complicaţii.

Intervenţia chirurgicală

Marirea sânilor se face, de regulă, sub anestezie generală şi dureaza 1-2 ore. Incizia prin care se introduce proteza poate fi făcută la nivelul sântului submamar, în interiorul areolei sau în axilă. Se încearcă să se obţină în final o incizie cât mai mică şi mai puţin vizibilă. Protezele cu ser pot fi introduse printr-o incizie de 2,5-3 centimetri iar cele cu gel printr-o incizie de 5-5,5 centimetri. În privinţa poziţionării protezei faţă de muschiul pectoral, ea poate fi pusă fie între muşchi şi glanda mamară, fie sub muşchiul pectoral.

În ultimii ani, noi introducem obligatoriu protezele cu ser sub muşchi iar pe cele cu gel le introducem fie pre- fie retropectoral, în funcţie de aspectul iniţial al sâilor (calitatea tegumentului, gradul de ptoza mamară, grosimea glandei şi a ţesutului adipos). Avantajele şi dezavantajele acestor alternative în privinţa locului inciziei şi poziţionarea protezei trebuie discutate amănunţit în cadrul consultului preoperator. După operaţie se lasă tuburi de dren pentru 24 de ore, pentru evitarea formării de hematoame care favorizează apariţia capsulei.

Riscurile operaţiei

Nu există operaţie care să nu implice un risc. Riscurile trebuie discutate amănunţit cu chirurgul şi cu medicul anestezist, înainte de operaţie. În afara riscurilor pe care orice anestezie generală le implică, pot aparea infecţii, hematoame şi cicatrice inestetice.

Cea mai întâlnită problemă în legatură cu această intervenţie este contractura capsulară (ţesutul conjunctiv face o capsulă în jurul implantului care începe să se strângă). În formele mai avansate, trebuie reintervenit şi schimbat sediul protezei (dacă a fost pusă în faţa muşchiului pectoral, este mutată în spatele acestuia). De multe ori trebuie schimbată şi proteza. Este o complicaţie care nu ţine de tehnica chirurgului şi calitatea protezei ci de reacţia particulară a pacientei.

Unele femei spun că sfârcurile au o hiper sau hipoestezie (hiper sau hiposensibilitate). Se pot întâlni suprafeţe mici de amorţeală în apropierea inciziei. Aceste simptome dispar de obicei în timp, dar pot fi şi permanente la unele paciente.

Nu există dovadă ca implanturile afectează fertilitatea, sarcina sau alăptarea. Dacă ai alăptat în ultimul an înainte de operaţie, s-ar putea să produci lapte câteva zile după operaţie. Acest fapt poate cauza un disconfort, dar poate fi tratat cu medicaţia prescrisă de medic.

Ocazional, implanturile se pot sparge şi pot curge. Spărturile pot apărea ca rezultat al unor accidente şi, în foarte rare situaţii, chiar spontan. Dacă un implant salin se sparge, acesta se va dezumfla în câteva ore şi serul va fi absorbit de corp fără nici o complicaţie.

Dacă la un implant umplut cu gel apare o ruptură, se pot întâmpla unul sau mai multe fenomene: Dacă învelişul se rupe dar capsula din jurul implantului nu, s-ar putea să nu apară nici o modificare. Dacă se rupe şi capsula, în special după presiuni mari, gelul de silicon se poate muta în ţesuturile din jur. Pot apărea astfel schimbări în forma sau fermitatea sânului. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie reintervenit şi schimbat implantul.

Recuperarea postoperatorie

Timp de 2-3 luni, trebuie purtat un sutien bine adaptat la noua formă şi la noul volum al sânilor. De regulă, este bine să evitaţi eforturile fizice intense în primele 2-3 săptămâni. În privinţa cicatricelor, până la 6 luni ele se roşesc şi se umflă, iar dupa 9 luni – 1 an ele se aplatizează şi se deschid la culoare. Se recomandă evitarea expunerii la soare pe o perioadă de 1 an de la operaţie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor. Ele nu vor dispărea niciodată complet. Menţionăm că trebuie făcute controale periodice şi mamografii de rutină la femeile situate în grupa de vârstă cu risc de cancer mamar. Când faceţi o mamografie, trebuie să mergeţi la un centru radiologic cu medici experimentaţi în efectuarea unei mamografii la un san cu proteză.

Concluzii

Pentru multe femei mărirea sânilor este foarte importantă pentru a se simţi bine, frumoase, seducătoare. Procedura de mărire a sânilor creşte considerabil încrederea în sine şi cum aceasta este o condiţie esenţială pentru sănătatea şi reuşita noastră în viaţă ar trebui să fie o prioritate pentru dumneavoastră.

Augmentare mamară cu implanturi siliconice

Augmentare mamară prin transfer de grăsime

Regenerative Aesthetic Surgery AFT vs. Classical

Regenerative Aesthetic Surgery AFT vs. Classical

Indicaţii preoperatorii

înaintea operaţiei, nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii
administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin este interzisă cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie
trebuie să renunţaţi la fumat 2 săptămâni înainte şi 2 săptămâni după operaţie
pentru femei, operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale
informaţi chirurgul şi anestezistul dacă aveţi antecedente medicale legate de tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice sau alergii la medicamente
anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact
pentru regiunea facială, expunerea în exces la stimulii solari, la căldură sau frig intens, trebuie limitată în perioada premergătoare operaţiei
regimurile alimentare stricte şi curele de slăbire trebuie suspendate temporar înainte de operaţie, fiindcă pot întârzia vindecarea
daca răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată