Chirurgie Plastica Estetică Iaşi | Blefaroplastie
348455
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348455,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Blefaroplastie

Chirurgie Plastică & Estetică - Prof. dr. Teodor Stamate

Blefaroplastie

Chirurgia estetică a pleoapelor

Blefaroplastia este intervenţia chirurgicală care are ca obiectiv îndepărtarea excesului tegumentar de la nivelul pleoapelor superioare sau inferioare, precum şi a ridurilor din regiunea laterală a ochilor.

Excesul de piele şi grăsime duce la scăderea câmpului vizual, la apariţia de riduri şi pungi, conferind feţei un aspect obosit. Blefaroplastia se poate face la nivelul pleoapelor superioare şi inferioare, separat sau împreună, în aceeaşi intervenţie. În general, se consideră necesară intervenţia pentru armonizarea aspectului pleoapelor cu noua înfăţişare obţinută dupa liftingul facial.

Cui se adresează intervenţia?

Odată cu înaintarea în vârstă, majoritatea oamenilor încep să prezinte un exces tegumentar la nivelul pleoapelor precum şi riduri ce realizează aşa numita “labă de gâscă”. Anumite profesiuni ce presupun solicitarea intensă a ochilor grăbesc acest proces natural, alături de acţiunea factorilor de mediu precum şi predispoziţia de ordin fizic. De regulă, operaţia se face la pacienţi peste 35 de ani dar nu există limitări de vârstă. Operaţia este contraindicată in hipertiroidie, boli cardiovasculare, diabet şi în afecţiuni oftalmologice cum ar fi dezlipirea de retină sau glaucomul.

Concluzii 

Daca ochii sunt oglinda sufletului, atunci blefaroplastia întinereşte pacientul la un cu totul alt nivel. În urma acestei intervenţii veţi beneficia de o mai bună vedere periferică, susţinută de un aspect mai plăcut al pleoapelor, care se va menţine ani de zile.

Blefaroplastiile în ptozele palpebrale 

Ptoza palpebrală este definită ca fiind  o  cădere a pleoapei – la un ochi (ptoză unilaterală) sau la ambii ochi (ptoză bilaterală) –  generând probleme atât din punct de vedere estetic cât și funcțional. Dacă pleoapa superioară nu se deschide suficient în plan funcțional are loc o reducere a câmpului vizual ceea ce va crea dificultăți în activitatea cotidiană.

Pacienții cu ptoză palpebrală prezintă adesea o atitudine de adaptare care se  manifestă prin poziția de extensie a capului (dă capul pe spate) cu ridicarea bărbiei și a sprâncenelor  pentru a reduce din deficitul câmpului vizual. Iritația conjunctivei globului ocular se poate croniciza din cauza  închiderii incomplete a pleoapelor, oboseala oculară prin efortul de a ține ochii deschiși, lăcrimare abundentă, vederea dublă și strabismul. Adesea pacienții iși văd genele în centru câmpului vizual.

Pacienții cu ptoză palpebrală citesc și conduc mașina cu dificultate. Lucrul la calculator pentru perioade mari de timp determină cefalee din cauza efortului prelungit de a menține poziția forțată de extensie a  capului.

Afectarea funcției mușchilor ridicători ai pleoapei, respectiv a mușchiului levator (cu control voluntar) si a mușchiului Müller ( cu control involuntar) reprezintă substratul organic al ptozei palpebrale. Ptoza palpebrală poate fi congenitală – cum se întâmplă  în cele mai multe cazuri la care există o componentă ereditară – sau dobândită posttraumatic ori în cadrul diverselor afecțiuni neurologice sau musculare. Dobândirea ptozei palpebrale după vârsta de 40 – 50 de ani poate fi determinată de relaxarea țesuturilor și este asociată cu excesul tegumentar al pleoapei superioare denumit blefaroșalazis ceea ce la pleoapele inferioare se exprimă prin apariția așa numitelor ”pungi sub ochi”.

Evaluarea clinică și paraclinică a gradului de ptoză palpebrală stabilește gradul ptozei, structura afectată ce necesită de regulă o corecție chirurgicală. Ptoza palpebrală poate fi clasificată în funcție de severitate in: ptoza usoară de doar 1-2 mm, ptoză medie sau moderată ca severitate 3-4 mm si ptoza severă > 4 mm, ce acoperă întreaga pupilă.

Blefaroplastiile sunt intervenții care își propun nu numai corectarea ptozelor palpebrale mici si milocii ci și ameliorarea aspectului estetic oferind o întinerire remarcabilă. Ele se practică de regulă bilateral, ambele pleoape superioare sau ambele pleoape inferioare.

În blefaroșalazis rezecția sub anestezie locală a excesului tegumentar de la nivelul pleoapelor superioare și a eventualelor puncte de hernie a țesutului gras oferă rezultate foarte bune.  Tratamentul  chirurgical al ptozei pleoapelor inferioare poate necesita în cazul asocierii laxității tegumentare cu cea a mușchiului orbicular palpebral nu numai rezecția pielii în exces ci și o retensionare a mușchiului care printr-o epicanto-plastie laterală. Incizia plasată la 2 mm sub marginea ciliară a pleoapei inferioare nu necesită decât un pansament ocluziv  pentru primele 12 ore post-operator.  Externarea se face la 24 de ore  iar administrarea de anti-inflamatorii și a unui colir permit reintegrarea socială în 3-5 zile. În blefaroplastiile practicate de această manieră atât la pleoapele superioare cât și la cele inferioare tehnica chirurgicală nu lasă cicatrici vizibile și oferă rezultate foarte bune.

Müller-plastia este o operație extrem de delicată în care colaborarea între chirurg, pacient și anestezist este esențială pentru obținerea unei corecții impecabile. Müller-plastia urmărește corectarea ptozelor ușoare și moderate care aduc prejudiciul estetic în prim plan. Sub efectul asociat al anesteziei locale cu cel al neurolept-analgeziei administrată de un medic anestezist pe cale intra-venoasă se pune în evidență mușchiul Müller care va fi reinserat la marginea superioară a tarsului astfel încât la deschiderea ambilor ochi fantele palpebrale să fie simetrice  fără să acopere pupila. De aceea pacientul trebuie să rămână vigil pentru a putea executa mișcările globilor oculari și ale pleoapelor cerute de chirurg în timpul operației astfel încât controlul efectului plastiei de scurtare a mușchiului Müller să fie perfect. Müller-plastia nu lasă cicatrici vizibile la nivelul pleoapei superioare și oferă o foarte bună eficiență în corectarea ptozelor ușoare și/sau medii. Imediat postoperator un pansament ocluziv va fi mentinut pe loc 12 h, iar pacientii vor urma un tratament cu picături oftalmice cu rol antibiotic si de a reduce congestia conjunctivală timp de 5 zile.

Galerie FOTO

PTOZA PALPEBRALA MINORA – MULLER PLASTY

Indicaţii preoperatorii

înaintea operaţiei, nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii
administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin este interzisă cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie
trebuie să renunţaţi la fumat 2 săptămâni înainte şi 2 săptămâni după operaţie
pentru femei, operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale
informaţi chirurgul şi anestezistul dacă aveţi antecedente medicale legate de tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice sau alergii la medicamente
anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact
pentru regiunea facială, expunerea în exces la stimulii solari, la căldură sau frig intens, trebuie limitată în perioada premergătoare operaţiei
regimurile alimentare stricte şi curele de slăbire trebuie suspendate temporar înainte de operaţie, fiindcă pot întârzia vindecarea
daca răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată