Chirurgie Plastica Estetică Iaşi | Corectarea cicatricilor inestetice
348600
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348600,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Corectarea cicatricilor inestetice

Chirurgie Plastică & Estetică - Prof. dr. Teodor Stamate

Corectarea cicatricilor inestetice

Cicatrizarea reprezintă procesul fiziologic de vindecare al oricărei plăgi de la nivelul pielii, indiferent de mecanismul ei de producere (traumatisme, arsuri, intervenţii chirurgicale, etc). Aspectul unei cicatrici poate fi diferit, în funcţie de suprafaţa şi profunzimea plăgii, localizarea ei, dar şi de modalitatea în care a fost tratată în urgenţă. Toate acestea pot influenţa aspectul şi calitatea viitoarei cicatrici. La toate acestea se adaugă predispoziţia genetică. Altfel spus, fiecare organism este “setat” să produca un anumit tip de cicatrici. Există persoane predispuse să formeze cicatrici inestetice (late, hipertrofice, pigmentate, cheloide). Daca predispoziţia genetică spre o cicatrizare vicioasă nu o putem influenţa, în schimb avem la dispoziţie un întreg arsenal de metode terapeutice prin care putem să prevenim formarea unei cicatrici urâte, sau să o tratăm.

Procesul de cicatrizare durează aproximativ un an, începand cu momentul vindecării plagii. Altfel spus, după vindecare începe un proces de maturare al cicatricii, pe parcursul căruia, aceasta îşi schimbă aspectul spre mai bine sau dimpotrivă, spre mai rau. Este bine să ştiţi că pe parcursul acestei perioade de maturare a cicatricii, se pot aplica diverse tratamente nechirurgicale ce pot influenţa pozitiv aspectul viitoarei cicatrici. Printre acestea se enumeră: creme şi unguente, siliconul (sub formă de creme sau plasturi) sau microinjecţiile intralezionale cu preparate pe bază de cortizon, la care se adaugă presoterapia şi cremele fotoprotectoare. Toate aceste sunt eficiente doar pe parcursul perioadei de maturare a cicatricii.

Exista cazuri în care cicatrizarea nu urmează traiectoria fiziologică şi apar cicatrici patologice care pot fi:

  • hipertrofice (mai mari de volum)
  • retractile (produc bride retractile la nivelul pliurilor de flexie naturale)
  • depresive (cu lipsă de volum)
  • hipercrome (colorate în exces, hiperpigmentate)
  • cheloide, (cicatrici patologice foarte voluminoase, apar ca nişte tumori), etc.

După încetarea procesului de cicatrizare, există doar soluţii chirurgicale. Aceste sunt numeroase, adaptându-se la particularităţile fiecărui caz în parte, în funcţie de aspectul cicatricii, localizarea şi profunzimea ei, vechime, culoare,etc. Printre aceste metode se numera excizia şi sutura.

Sutura simplă este posibilă atunci când îndepartarea chirurgicală a cicatricii nu generează un defect de tegument. Este indicată pentru cicatrici de dimensiuni mici, sau localizate în zone cu laxitate tegumentară.

Expanderul tisular este un balonaş de silicon cu forme sau dimensiuni diferite, care se “umflă” în etape, cu ser fiziologic, creându-se astfel un surplus de tegument în vecinătatea cicatricii. Acest surplus de tegument obţinut prin expandare tisulară îl putem folosi ulterior pentru a acoperi defectul rezultat după îndepărtarea chirurgicală a zonei cicatriceale. O astfel de intervenţie asigură un rezultat postoperator optim dar are dezavantajul unui tratament de durată, ce presupune două etape chirurgicale.

Grefa de piele. Transplantul de piele este indicat pentru tratamentul cicatricilor întinse în suprafaţă, în special în cazul celor retractile localizate pe zone de mare mobilitate (precum regiunea cervicală, mâini, sau zone articulare).

Dermabrazia se poate realiza pe regiuni mici, sau mai mari, de obicei la nivelul feţei. Operaţia se realizează cu ajutorul unei piese abrazive cuplată la un motor. Cu ajutorul acestei piese chirurgul plastician “şlefuieste” pielea şi îndepărtează iregularităţile şi proeminenţele. Această operaţie se poate realiza într-un singur timp sau în mai mulţi timpi în special când cicatricile sunt mari ca profunzime şi suprafaţă. După operaţie sunt necesare controale periodice. Se pot aplica o serie de metode de modelare a viitoarei cicatrici, precum creme sau plasturi de silicon.

Concluzii

Cicatricile pot reprezenta un stigmat pe viaţă, creând un prejudiciu estetic important, precum şi  importante complexe psihice. Uneori, alături de prejudiciul estetic, pot creea şi un prejudiciu funcţional (cicatricile dispuse în zone cu importanţă funcţionala deosebită, precum comisura bucală, pleoapele, mâinile, regiunea cervicală sau regiunile articulare). Prevenirea şi corectarea acestora poate duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.

Indicaţii preoperatorii

înaintea operaţiei, nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii
administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin este interzisă cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie
trebuie să renunţaţi la fumat 2 săptămâni înainte şi 2 săptămâni după operaţie
pentru femei, operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale
informaţi chirurgul şi anestezistul dacă aveţi antecedente medicale legate de tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice sau alergii la medicamente
anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact
pentru regiunea facială, expunerea în exces la stimulii solari, la căldură sau frig intens, trebuie limitată în perioada premergătoare operaţiei
regimurile alimentare stricte şi curele de slăbire trebuie suspendate temporar înainte de operaţie, fiindcă pot întârzia vindecarea
daca răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată