Chirurgie Plastica Estetică Iaşi | Extirparea tumorilor cutanate
348598
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348598,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Extirparea tumorilor cutanate

Chirurgie Plastică & Estetică - Prof. dr. Teodor Stamate

Extirparea tumorilor cutanate

Extirparea tumorilor cutanate implică îndepărtarea leziunilor pielii prin diferite procedee, de la simpla biopsie la excizii chirurgicale complexe. Tumorile cutanate pot fi benigne sau maligne. De cele mai multe ori, scopul îndepărtării leziunilor cutanate este cosmetic dar uneori este necesară extirparea şi biopsierea unei leziuni pentru a exclude un cancer, iar dacă se dovedeşte a fi un cancer pentru a stabili un diagnostic, o stadializare şi un tratament corespunzator.

Majoritatea procedurilor sunt efectuate fără internare, cu anestezie locală, sunt puţin invazive şi, in general, sunt bine tolerate atât de tineri cât şi de pacienţii vârstnici. Pentru îndepărtarea tumorilor cutanate pot fi folosite diferite tehnici, tehnica selectată depinzând de factori cum sunt: severitatea leziunii, localizarea, toleranţa pacientului.

Biopsia este intervenţia chirurgicală prin care este îndepărtat un fragment din leziune, care este trimis pentru examinare microscopică la laboratorul de anatomie patologică. În funcţie de rezultatul acestei examinări se apreciază dacă leziunea este canceroasă sau nu, şi dacă mai sunt necesare alte intervenţii chirurgicale sau tratamente.

Excizia chirurgicală îndepărtează complet leziunea împreună cu o margine de ţesut sănătos mai mare sau mai mică în funcţie de tipul leziunii. De obicei tumorile necanceroase cu un diametru mai mic de 1 cm pot fi excizate direct cu bisturiul, zona rămasă fiind tratată cu laserul cu CO2. Dupa 2 săptămâni de la operaţie, de obicei crusta iniţială cade şi, în locul ei, rămâne o zonă de ţesut roşu violaceu care căpătă în timp un aspect albicios sidefiu cu suprafaţă mult mai mică. În cazul în care tumora este mai mare sau situată pe regiuni la care vindecarea prin cicatrizare secundară nu este indicată (pe nas sau pleoape) se face sutura plăgii prin folosirea de lambouri din vecinătate sau grefă de piele.

Vindecarea poate dura 2-3 săptămâni sau chiar mai mult, în funcţie de mărimea plăgii, tehnica de excizie şi de reparare. Orice incizie chirurgicală planificată sau tăietură accidentală, se vindecă la fel, producând un ţesut cicatriceal care reprezintă modul natural de vindecare. Pacientul trebuie să înţeleagă că, după realizarea suturii, chirurgul are un control redus asupra procesului de vindecare, iar cicatricea este matură dupa 6-18 luni, când nu mai apar modificări.

La început orice cicatrice va fi roşie, ridicată faţă de ţesuturile înconjurătoare şi dură la palpare. Progresiv, roşeaţa şi duritatea cedează, rămânând o cicatrice moale, mai plină, situată în planul tegumentului. Fiecare caz are particularităţi individuale şi va fi discutat preoperator.

În funcţie de complexitatea procedurii, pacienţii se pot întoarce la activităţile zilnice chiar şi în aceeaşi zi. Durerea este minimă dupa majoritatea procedurilor şi este puţin probabil să fie necesară o medicaţie antialgică. Toate procedurile chirurgicale prezintă riscul apariţiei hematoamelor, infecţiei, necrozei de părţi moi. Sângerarea sub piele poate crea un hematom care trebuie evacuat şi drenat prin deschiderea plăgii. În anumite zone, exciziile pot produce lezări permanente sau temporare ale filetelor nervoase. Antibioprofilaxia nu este practicată de rutină, dar poate fi utilă în anumite situaţii. Pot exista situaţii în care să fie nevoie şi de alte proceduri pe lângă procedura iniţială, fie pentru a imbunătăţi rezultatul, fie pentru recidiva leziunii, care este posibilă.

Indicaţii preoperatorii

înaintea operaţiei, nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii
administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin este interzisă cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie
trebuie să renunţaţi la fumat 2 săptămâni înainte şi 2 săptămâni după operaţie
pentru femei, operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale
informaţi chirurgul şi anestezistul dacă aveţi antecedente medicale legate de tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice sau alergii la medicamente
anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact
pentru regiunea facială, expunerea în exces la stimulii solari, la căldură sau frig intens, trebuie limitată în perioada premergătoare operaţiei
regimurile alimentare stricte şi curele de slăbire trebuie suspendate temporar înainte de operaţie, fiindcă pot întârzia vindecarea
daca răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată