Chirurgie Plastica Estetică Iaşi | Lipoaspiraţie
348591
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348591,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Lipoaspiraţie

Chirurgie Plastică & Estetică - Prof. dr. Teodor Stamate

Lipoaspiraţie

Cunoscută şi sub numele de liposucţie, lipoaspiraţia este o procedură de chirurgie estetică prin care grăsimea în exces este îndepărtată din anumite zone ale corpului. Se efectuează de obicei sub anestezie generală sau rahianestezie, implică mai multe incizii mici de circa 3-4 mm, câteva ore de operaţie şi câteva zile de recuperare. Durata intervenţiei şi a recuperării depind de cantitatea de grăsime îndepărtată, ariile tratate, tehnica utilizată, îndemânarea chirurgului şi starea de sănătate a pacientului.

Lipoaspiraţia efectuată la persoanele obeze cu scopul de a pierde în greutate dă rezultate de cele mai multe ori dezamăgitoare. Pacientul trebuie să înţeleaga foarte bine că lipoaspiraţia este o metodă de conturare corporală şi nu de slăbire, ea ajută la eliminarea depozitelor de grăsime care nu pot fi îndepărtate prin sport sau dietă.

Întrucât este o procedură chirurgicală serioasă care se efectuează cu anestezie, este recomandat ca pacientul să apeleze la un chirurg plastician care este specialist şi cunoscător al tehnicii.

Exista astăzi metode de dizolvare a grăsimii cu ajutorului laserului, care, de cele mai multe ori se combină cu lipoaspiraţia tradiţionala. Metodele noi însă nu sunt întotdeauna cele mai eficiente, şi trebuiesc testate în continuare.

Zonele care pot fi tratate cu ajutorul lipoaspiraţiei sunt numeroase. În general femeile au tendinţa de a depune grăsime la nivelul coapselor extern (aşa numitele “aripioare”), intern, pe şolduri şi flancuri, iar bărbaţii au tendinţa de a depune la nivelul abdomenului şi flancurilor. Bineînţeles că nu este o regulă, ambele sexe pot depune în variate zone.

Noţiunea de „liposculptură” include procedeul de remodelare corporală efectivă cu aspiraţia grăsimii din anumite zone în care se află în exces şi transplantarea ei în alte zone deficitare sau cu depresiuni.

Zonele în care se poate interveni prin liposculptură sunt: abdomenul, flancuri posterioare, şolduri, coapse extern şi intern, genunchi intern, gambe, glezne, braţe, sâni (la bărbaţi în cazul ginecomastiei, dar şi la femei), zona mandibulară, zona cervicală (gât), fese.

Lipoaspiraţia se poate face şi cu anestezie locală pentru depozitele foarte mici (de exemplu sub bărbie, gât); în aceste cazuri, medicul poate alege a o efectua manual, cu seringa conectată la o canulă mai mică.

Rezultatele dupa lipoaspiraţie nu sunt evidente imediat, ele încep să devină vizibile dupa o săptămână, când începe să dispară edemul, dar se vor îmbunătăţi în următoarele luni. Rezultatul final va fi evident abia după 3-6 luni. Acest lucru trebuie bine ştiut şi pacientul trebuie avertizat pentru a avea răbdare şi pentru a continua un stil de viaţă sănătos cu multă mişcare şi alimentaţie corespunzătoare.

Lipoaspiraţia elimină definitiv depozitele aflate în exces din anumite zone ale corpului. Întrucât operaţia îndepărtează efectiv celulele în care se depozitează grăsimea, dacă pacienta/ul se îngraşă, grăsimea nu se va mai depune în aceleaşi locuri întrucat nu mai există celulele în care să se depoziteze. Grăsimea nou acumulată se va depozita în alte locuri. Este de preferat, de aceea, ca după operaţie să se menţină un nivel de exerciţii şi dietă corespunzător pentru că numai în acest fel se poate menţine eficient rezultatul dobândit cu ajutorul operaţiei.

Indicaţii preoperatorii

înaintea operaţiei, nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii
administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin este interzisă cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie
trebuie să renunţaţi la fumat 2 săptămâni înainte şi 2 săptămâni după operaţie
pentru femei, operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale
informaţi chirurgul şi anestezistul dacă aveţi antecedente medicale legate de tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice sau alergii la medicamente
anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact
pentru regiunea facială, expunerea în exces la stimulii solari, la căldură sau frig intens, trebuie limitată în perioada premergătoare operaţiei
regimurile alimentare stricte şi curele de slăbire trebuie suspendate temporar înainte de operaţie, fiindcă pot întârzia vindecarea
daca răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată