Chirurgie Plastica Estetică Iaşi | Microchirurgia nervilor periferici
348645
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348645,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Microchirurgia nervilor periferici

Chirurgie Plastică & Estetică - Prof. dr. Teodor Stamate

Microchirurgia nervilor periferici

Microchirurgia reconstructivă a nervilor periferici se adresează pacienţilor care au suferit diferite traumatisme cu interesarea nervilor periferici (nervul median, ulnar, radial, sciatic, etc). Dacă leziunea nervoasă este mai veche de 6 luni, chirurgia reconstructivă nu mai poate reface funcţionalitatea integrală a segmentului respectiv. Parezele şi paraliziile care se instalează în urma traumatizării nervilor periferici pot avea caracter definitiv dacă perioada care trece de la traumatism este mai mare de 24 de luni.

În funcţie de complexitatea traumatismului se decide repararea tuturor elementelor traumatizate în urgenţă sau urgenţă amânată (adică la câteva zile de la traumatism) sau secundar la un interval variabil cuprins între 2 şi 4 luni. Repararea nervoasă se face prin şuturi microchirurgicale sub magnificaţie şi necesită imobilizare pe atelă gipsată minim 3 săptămâni pentru a se cicatriza sutura nervoasă.

Dacă repararea nervoasă se face secundar şi capetele nervului lezat nu au fost ancorate in urgenţă, sau dacă există defecte importante de substanţă nervoasă, apare necesitatea utilizării grefelor nervoase, şi anume, se utilizează fragmente din alţi nervi, cu o importanţă mai mică în economia generală a organismului, pentru a reface continuitatea nervului lezat.

Refacerea traiectului nervos durează adesea mai mult de 3 săptămâni, poate fi de câteva luni, ştiut fiind că nervul lezat se reface către distal de locul traumatismului, cu 1mm/zi.

Cauzele cele mai frecvente ale traumatismelor nervoase sunt reprezentate de:
– accidente rutiere sau feroviare;
– taieri accidentale (sticlă, geam, cuţit, sabie, etc);
– fracturi ale oaselor mari, reduse ortopedic sau chirurgical (leziune de nerv radial);
– accidente de muncă prin folosirea utilajelor electrice taietoare (flex, abricht, circular etc.);
– contuzii forte sau zdrobiri importante când suferă toate structurile segmentului afectat. În acest caz este risc crescut de apariţie a sindromului de compartiment, şi chiar dacă la piele nu există nici o soluţie de continuitate, atitudinea terapeutică corectă este de a deschide larg tegumentul şi toate fasciile musculare pentru a nu se produce compresie internă pe ţesuturile nobile (muşchi, vase, nervi).

În cazul în care de la traumatism s-au scurs mai mult de 6 luni, dacă leziunea este periferică şi bazându-ne pe investigaţiile electrice, se poate încerca o reavivare nervoasă. Dacă această încercare eşuează, atunci se poate alege o metodă paleativă de refacere parţială a funcţionalităţii segmentului afectat.

Rezultatele depind în mare măsură de tipul leziunii, gravitatea acesteia şi de timpul scurs de la apariţia acesteia.

Indicaţii preoperatorii

înaintea operaţiei, nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii
administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin este interzisă cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie
trebuie să renunţaţi la fumat 2 săptămâni înainte şi 2 săptămâni după operaţie
pentru femei, operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale
informaţi chirurgul şi anestezistul dacă aveţi antecedente medicale legate de tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice sau alergii la medicamente
anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact
pentru regiunea facială, expunerea în exces la stimulii solari, la căldură sau frig intens, trebuie limitată în perioada premergătoare operaţiei
regimurile alimentare stricte şi curele de slăbire trebuie suspendate temporar înainte de operaţie, fiindcă pot întârzia vindecarea
daca răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată