Chirurgie Plastica Estetică Iaşi | Microchirurgia plexului brahial
348609
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348609,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Microchirurgia plexului brahial

Chirurgie Plastică & Estetică - Prof. dr. Teodor Stamate

Microchirurgia plexului brahial

Plexul brahial reprezintă o rețea de nervi localizați între regiunea gâtului și umăr. Acești nervi încep din măduva spinării de la nivelul gâtului și controlează mâna, încheietura, cotul și umărul. Nervii reprezintă un sistem electric de semnalizare, prezent la toți oamenii, care are rolul de a transmite mesaje de la creier către orice parte a corpului. Putem să ne imaginăm nervii ca pe niște cabluri electrice care la suprafață prezintă un înveliș izolator.

Nervii motori poartă mesajele de la creier către mușchi pentru a facilita mișcarea organismului. Nervii senzitivi transmit către creier mesajele provenite de la diferite părți ale organismului pentru a semnaliza prezența durerii, atingerii și temperaturii. Plexul brahial posedă nervi care sunt atât motori, cât și senzitivi.

Ce se întâmplă atunci când plexul brahial este lezat?

Rețeaua de nervi este fragilă și poate fi lezată prin presiune, întindere sau prin secționare. Întinderea are loc atunci când capul și gâtul sunt trase în direcția opusă umărului, așa cum se poate întâmpla la căderea de pe o motocicletă. Dacă mișcarea este îndeajuns de severă, poate duce la avulsia sau ruperea rădăcinilor acestor nervi de la nivelul gâtului. Presiunea apare atunci când plexul brahial este strivit între claviculă și prima coastă, sau când are loc tumefierea zonei datorită leziunilor musculare sau altor structuri.

Lezarea  unui nerv poate  bloca semnalele de la și către creier, împiedicând brațul și mâna să funcționeze corect, cauzând pierderea senzațiilor la nivelul zonei pe care o deservește nervul lezat. Atunci când nervul este secționat în totalitate, atât nervul în sine, cât și învelișul său izolator sunt afectate. Leziunile de presiune sau de întindere pot afecta funcționarea nervului prin tăierea fibrelor nervoase care conduc informația, dar fără să afecteze învelișul izolator.

Când fibrele nervoase sunt tăiate, porțiunea nervoasă din periferie moare, în timp ce învelișul izolator este intact. Porțiunea nervoasă mai aproape de creier nu moare, și după o perioadă de timp poate începe procesul de vindecare. Dacă învelișul izolator este intact, pot crește fibre noi în locul liber lăsat de cele care au murit, până când acestea ajung la nivelul mușchiului sau receptorului senzitiv.

Unele leziuni de plex brahial sunt minore și se vindecă complet în câteva săptămâni. Altele sunt îndeajuns de severe încât ne putem aștepta să apară anumite dizabilități la nivelul brațului.

Cum se tratează?

Multe leziuni de plex brahial se vindecă o dată cu timpul și prin kinetoterapie. Timpul de recuperare poate varia de la săptămâni la luni. Atunci când o leziune este puțin probabil să se amelioreze, există anumite tehnici chirurgicale folosite pentru a facilita vindecarea. Pentru a putea decide care leziuni sunt pasibile de ameliorare fără intervenție chirurgicală, medicul se va baza pe examinările multiple la nivelul brațului și mâinii pentru a verifica puterea contracției musculare și senzațiile resimțite.

Examinări paraclinice adiționale, cum ar fi RMN, CT sau mielografie, pot fi folosite pentru evaluarea imagistică de precizie a plexului brahial. De asemenea, se poate recurge la realizarea unui studiu de conducere nervoasă sau o electromiograma, metodă care măsoară activitatea electrică trasmisă prin nervi și mușchi. În unele cazuri, se impune repararea chirurgicală a nervilor sau va fi nevoie de transfer de nervi sănătoși din alte părți ale corpului. Alteori, se impune transferul de mușchi funcționali (transfer liber de tendon), pentru a prelua funcțiile unor zone compromise.

Care este rolul meu în procesul de recuperare și la ce fel de rezultate să mă aștept?

Pacientul trebuie să participe activ pentru a-și păstra activitatea musculară și pentru a preveni rigidizarea articulațiilor. Medicul vă va recomanda kinetoterapie pentru a păstra articulațiile mobile. Dacă acestea devin rigide, nu vor fi funcționale chiar dacă mușchii din jurul lor își vor relua funcția.

Atunci când leziunea apare la nivelul unui nerv senzitiv, pacienții trebuie să fie foarte atenți pentru a nu își arde sau tăia degetele, întrucât sensibilitatea tactilă este complet abolită în zona lezată. După ce nervul s-a vindecat, creierul este probabil să nu mai poată comanda nervul respectiv, situație în care se impune o procedură denumită reeducare senzorială şi motorie, cu scopul de a îmbunătăți sensibilitatea tactilă si mobilitatea la nivelul degetelor sau mâinii. Medicul vă va recomanda terapia potrivită în funcție de tipul leziunii dumneavoastră.

Factorii care pot afecta rezultatele după o leziune de plex brahial includ vârsta pacientului precum și tipul, severitatea și localizarea leziunii. Deși leziunile de plex brahial pot conduce la apariția unor probleme care durează mult timp, funcționalitatea poate fi maximizată cu ajutorul îngrijirilor oferite de medic și prin kinetoterapie.

Indicaţii preoperatorii

înaintea operaţiei, nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii
administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin este interzisă cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie
trebuie să renunţaţi la fumat 2 săptămâni înainte şi 2 săptămâni după operaţie
pentru femei, operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale
informaţi chirurgul şi anestezistul dacă aveţi antecedente medicale legate de tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice sau alergii la medicamente
anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact
pentru regiunea facială, expunerea în exces la stimulii solari, la căldură sau frig intens, trebuie limitată în perioada premergătoare operaţiei
regimurile alimentare stricte şi curele de slăbire trebuie suspendate temporar înainte de operaţie, fiindcă pot întârzia vindecarea
daca răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată