Chirurgie Plastica Estetică Iaşi | Otoplastie
348461
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348461,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.0.0,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Otoplastie

Chirurgie Plastică & Estetică - Prof. dr. Teodor Stamate

Otoplastie

Corectarea urechilor decolate

Operaţia la nivelul urechii se numeşte otoplastie şi are ca scop corecţia urechilor externe proeminente sau mari. De obicei, această operaţie se realizează la copii cu vârsta între 4 şi 14 ani.

Urechea ajunge la dimensiunea finală în jurul vârstei de 4-6 ani, de aceea, pentru a evita o suferinţă inutilă, operaţia este mai bine de efectuat la vârste mai fragede.

Alte afecţiuni care pot fi corectate sunt:

– „urechile pleoştite”, în care partea superioară a urechii este pliată şi cade în faţă;
– „urechile în cupă” , în care urechea externă este anormal de mică;
– „urechile în formă de scoică”, în care pliurile urechii sunt şterse.
– se pot corecta şi lobii prea lungi, prea scurţi, sau zimţaţi.

Operaţia poate corecta defectele congenitale, dar se poate utiliza şi pentru reconstrucţia urechii externe dupa un traumatism. Ambele urechi pot fi corectate în cadrul unei operaţii unice.

După chirurgie, majoritatea adulţilor se pot întoarce la domiciliu, dar copiii răman de obicei sub observaţie peste noapte. Urechile sunt acoperite cu un bandaj care se plasează în jurul capului, pentru a preveni sângerarea şi a menţine forma finală.

Cui se adresează intervenţia ?

Copiii sunt cele mai frecvente victime ale poreclelor de genul elefănţelul Dumbo sau Mickey Mouse, aşa că ei sunt candidaţii care solicită cel mai des o astfel de operaţie. Dar acest tip de intervenţie poate fi efectuată oricând după ce urechile au ajuns la mărimea optimă, adică în jurul vârstei de 5-6 ani. Chiar dacă urechile sunt doar un pic deformate, acest neajuns poate duce la frustrarea copilului şi la inadaptarea lui în mediul colegilor săi de şcoală. Când este vorba de otoplastie, cu cât aceasta este efectuată mai devreme, cu atât este mai bine, efectele fiind nu numai de ordin estetic, dar implicit şi de ordin psihic şi social. Chiar şi adulţii pot beneficia de pe urma acestei proceduri, prin faptul că după intervenţie îşi capătă încrederea în sine cu foarte multă uşurinţă.

Concluzii 

Otoplastia nu modifică capacitatea auditivă. Scopul unei intervenţii chirurgicale reuşite este de a îmbunătăţi cât mai mult posibil aspectul fizic, estetic al pacientului, conducând la o armonizare mai bună a urechii, ca mărime şi formă, cu celelalte trăsături ale feţei şi capului.

Indicaţii preoperatorii

înaintea operaţiei, nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii
administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin este interzisă cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie
trebuie să renunţaţi la fumat 2 săptămâni înainte şi 2 săptămâni după operaţie
pentru femei, operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale
informaţi chirurgul şi anestezistul dacă aveţi antecedente medicale legate de tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice sau alergii la medicamente
anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact
pentru regiunea facială, expunerea în exces la stimulii solari, la căldură sau frig intens, trebuie limitată în perioada premergătoare operaţiei
regimurile alimentare stricte şi curele de slăbire trebuie suspendate temporar înainte de operaţie, fiindcă pot întârzia vindecarea
daca răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată